Groepen

 

Wilt u met een groep komen? Laat het ons dan even weten via email of een telefoontje tijdens openingstijden. Het museum verzorgt op verzoek ook rondleidingen.

Nieuwe gastlessen voor basisscholen; ‘Eten in de 17e eeuw’

In 2018 was het 450 jaar geleden dat de 80-jarige oorlog begon met de Slag bij Heiligerlee. Een belangrijke periode in de geschiedenis van Nederland. Niet voor niets heeft deze gebeurtenis een prominente plaats in de Canon van de Nederlandse geschiedenis.

De NPO zond in 2018 een 7-delige serie uit over de 80-jarige oorlog. Daarin werd duidelijk dat die oorlog zeker in het oosten en zuiden van Nederland in 1600 nog verre van voorbij was. Na het 12-jarig bestand laaide hier juist de strijd weer op en zuchtte de bevolking nog ruim 30 jaar onder de gruwelen van deze strijd.

Voor kinderen is de 80-jarige oorlog een periode die in de geschiedenisboeken   weinig tot hun verbeelding spreekt. Ze kunnen zich moeilijk voorstellen hoe het leven er in die tijd uitzag. De uitzendingen van de NPO: “Welkom in de 80-jarige oorlog” zijn echt gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd maar het blijft een film.

Als kinderen situaties die het leven in die tijd weergeven kunnen meebeleven, neemt hun interesse sterker toe. Daarom zijn er verschillende gastlessen voor scholen ontwikkeld.

Het stadsmuseum brengt de 80-jarige oorlog tot leven, ook met gastlessen op scholen.


Het stadsmuseum in Groenlo is geheel gericht op de 80-jarige oorlog en ontwikkelt plannen om het museum meer interactief te maken, met name voor kinderen. Als voorbereiding hiervoor biedt het Stadsmuseum scholen gastlessen aan over het leven van huursoldaten in de 80-jarige oorlog. Deze lessen worden op school gegeven.

Vanaf april 2019 gaan vrijwilligers vanuit het stadsmuseum ook op pad om op scholen in de regio een gastles te verzorgen over het eten in de tijd van de 80-jarige oorlog. Deze gastlessen zijn in principe bedoeld voor leerlingen uit groep 7 of 8.
In deze gastles gaan de kinderen ook actief aan de slag om met een recept dat met een ganzenveer geschreven is, het beslag te maken om daarna pannenkoeken op het open vuur te bakken en een maaltijdsoep te koken met ingrediënten uit die tijd.

De gastles duurt ongeveer 2 uur. Eerst een inleidend gedeelte in de klas van ongeveer 30 minuten. Daarna gaan de kinderen actief aan de slag. Voor het actieve deel moet een ruimte beschikbaar zijn waarin de kinderen de ingrediënten snijden en het beslag klaarmaken. Voor het koken en bakken moet er een plek buiten zijn waar in vuurschalen veilig een vuurtje kan branden.
Leerkrachten zouden ter voorbereiding de tijd van de 80-jarige oorlog kunnen behandelen. Tijdens de gastles worden de kinderen begeleid door 2 vrijwilligers. Ouders die mee willen assisteren zijn natuurlijk van harte welkom.

Mocht het koken op een open vuur praktisch niet mogelijk zijn dan kunnen we ook een gastles verzorgen over andere thema’s rond de 80-jarige oorlog.

 

Gastlessen kunnen vanaf 28 januari 2019 worden aangevraagd.
We bieden deze gastlessen tegen een gereduceerd tarief aan voor de eerste 20 scholen die reageren en een afspraak willen maken. Dit kunnen we doen dankzij een bijdrage uit van de gemeente Oost Gelre. De eerste 20 scholen betalen slechts €20,- voor de gastles.
Aan de scholen die zich daarna aanmelden voor een gastles vragen we een vergoeding van €40.

Voor inlichtingen of een aanvraag van een gastles kunt u mailen naar:
stadsmuseumgastlessen@gmail.com

Na ontvangst van de mail wordt met u contact opgenomen voor het maken van definitieve afspraken.

De gastlessen zijn een initiatief van:
Het Stadsmuseum Groenlo, de werkgroep Oude Calixtus en de Stichting Grolle Vrij en wordt ondersteund door de Werkgroep Promotie Groenlo